Duurzaamheid loont!

Meer comfort en lager energieverbruik CPOZ woningen

1/12/2014: CPOZ heeft op 14 december j.jl. een bezoek gebracht aan een huishouden in het project CPO Dorus Rijkersstraat Middelburg en een huishouden in het project CPO Starters Zoutelande.

CPO Dorus Rijkersstraat: 5 levensloop in rij opgeleverd februari 2014
De woning is met de tuin georienteerd op west/zuidwest.
Het huishouden roemt het comfort van de woning met LTV op bg en 1e verdieping. Vanaf de oplevering in februari is in ruim 9 maanden circa 400 Nm3 gas verbruikt. De prognose van het jaarverbruik komt uit op circa 500 - 550 Nm3. Dat is iets meer dan 1 Nm3 per 1m3 woninginhoud. De uitstekende schilwaarde met doel integraal een Rc = 5,0, de thermische steen in het buitenspouwblad, de zonneboiler, het HR++ glas met extra isolatiewaarde, de HR++ CV met label A pomp, enz. werpen hun vruchten af. De plaatsing van 10 zonnepanelen levert een (belangrijk) overschot aan kWh op. Het wordt interessant hoe dicht het energiesaldo in geld uitgedrukt het Nul-op-de-meter principe zal naderen. CPOZ zal ook de overige huishoudens bevragen naar hun ervaringen in comfort en energieverbruik.

CPO Starters Zoutelande: 2 x 4/1 kap opgeleverd april 2014
De woning is licht en ruim en georienteerd op het zuiden.
Het comfort is groot met LTV op bg en 1e verdieping, waarbij maximaal geprofiteerd wordt van zoninval. De woning is gebouwd met doel integraal een schil van Rc = 5,0. In dit geval is het buitenspouwblad met kalkzandsteen gebouwd met isolatieplaat van harde persing. De warmtebron wordt gevormd door een HR++ Cv ketel met label A pomp. De plaatsing van 10 zonnepanelen tekent voor een overschot aan kWh. De maandlast van het energieverbruik is op minder dan € 50,- per maand gesteld. Het wordt interessant hoe dicht het energiesaldo in geld uitgedrukt het Nul-op-de-meter principe zal naderen. CPOZ zal ook de overige huishoudens bevragen naar hun ervaringen in comfort en energieverbruik. Dit is met name interessant omdat in 3 van de 8 woningen een warmtepomp (CWP) als hoofdwarmtebron fungeert.
Ook heeft 1 huishouden voor radiatoren op de verdieping gekozen.